pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Content

Privola za obradu osobnih podataka

Ja,

Ime i prezime:*
Popuniti sva polja!*
E-mail:

potvrdom i slanjem ove Privole, u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679 (General Data Protection Regulation – „GDPR“), koja se primjenjuje od 25. svibnja 2018. godine, dajem odobrenje Parajedriličarskom klubu Zagreb za sve aktivnosti obrade mojih osobnih podataka, sadržanih u ovome obrascu, u svrhu:

obrade istih od strane PJK Zagreb, unošenja istih u bazu podataka PJK Zagreba, kao i Zagrebačkog zrakoplovnog saveza i Hrvatskog zrakoplovnog saveza, čiji je PJK Zagreb član. Također prihvaćam da se svi gore navedeni podaci koriste od strane Zagrebačkog zrakoplovnog saveza i Hrvatskog zrakoplovnog saveza pri obradi rezultata i izvješća s natjecanja i priprema. Suglasan sam da se svi video i foto materijali, kao i pisana izvješća s različitih klupskih aktivnosti, javno objavljuju putem web stranice PJK Zagreb, kao i drugih komunikacijskih kanala. Suglasan sam da se svi video i foto materijali s natjecanja i priprema, objavljuju putem web stranica Zagrebačkog zrakoplovnog saveza i Hrvatskog zrakoplovnog saveza.

Navedeni osobni podaci bit će registrirani u bazi podataka Parajedriličarskog kluba Zagreb te će se obrađivati ručno i automatizirano sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka te provedbenim i dopunskim propisima koji se odnose na provedbu Opće uredbe.

Ova Privola može se povući u svakom trenutku na pismeni zahtjev (napisan u slobodnoj formi) koji se može poslati na mail: info@pjk-zagreb ili predati tajniku/ici kluba. Povlačenje privole ne utječe na zakonitost obrade na temelju privole prije njezina povlačenja.

U Zagrebu,*

Julijske Alpe, preleti 132 i 160 km

Zadnjih godina, par dana u kolovozu, nastojimo provesti u Sloveniji kod Tolmina, u dolini Soče. Letjeti u Julijskim Alpama uvijek je poseban doživljaj. Osim letenja, na Soči se može kupati, spuštati u kajaku, planiraniriti i još puno toga.

Prognoza za letenje je bila odlična, pa je šteta što smo taj dan od naših, na startu bili samo David i ja. Na startu je osim domaćih Slovenskih pilota bilo puno pilota iz Njemačke, Rusije, Austrije, Litve, Češke, Poljske, Mađarske, Švicarske itd. To samo govori koliko su ovo dobra mjesta za letenje kad ljudi iz cijele Europe, ali i svijeta dolaze tamo na letenje.

I mi smo se odlično naletili. David je preletio 132 km i bio u zraku skoro 6h, dok je Ratko odletio 160 km i bio u zraku preko 6,5 sati. Visine za vrijeme leta nisu bile spektakularne, ali išlo je nešto preko 2.200 metara, sasvim dovoljno za prekrasne i duge letove. Nisu svi dani ovako dobri za letenje, pa smo sretni što smo ih uspjeli odlično iskoristili

Prognoza za sljedeći dan bila je također dobra. Iz Zagreba je došao puno kombi ekipe iz kluba (bila je subota), no imali smo peh. Ostvarila se najpesimističnija prognoza i dogodio se prejaki razvoj oblaka. U vrijeme kad smo trebali poletiti, nebo se smračilo i imali smo 2 jaka pljuska. Svi smo dobrano pokisnuli, i taj dan na kraju nitko od nas nije letio.

 

David na startu, pred polijetanje svojeg 132 km dugog leta

david

 

Ratko - prelet u Italiju s povratkom 159,9 km. Detaljnu analizu preleta pogledajte ovdje!ratkoxc

Prijava za školu letenja

Štovani budući polaznici škole paraglidinga!

Nova sezona školovanja počinje u četvrtak 27.9.2018 u 20:00h, uvodnim predavanjem na adresi ul. Kneza Mislava 11/2 u Zagrebu, kojom prilikom ćete od nastavnika parajedrenja dobiti sve potrebne informacije o odvijanju školovanja. O točnom vremenu početka uvodnog predavanja bit ćete pravovremeno obavješteni.

Osposobljavanje provodi Organizacija za osposobljavanje Zrakoplovnog kluba Parafreek u kojoj djeluje nekoliko naših članova s licencom nastavnika parajedrenja.

Molimo vas da ispunite obrazac niže s vašim kontakt podacima.

U međuvremenu pogledajte ovdje odgovore na najčešća pitanja vezana uz školovanje i paragliding. 

Veselimo se susretu s vama! :)

 

*Molimo vas da kod ispunjavanja obrasca dobro obratite pažnju na točnost vaših podataka!

Ime i prezime:*
E-mail:*
Grad/mjesto:*
Kontakt telefon:*
Kako ste doznali za nas?:
Pitajte nas ili upišite dodatne informacije:

SIV Idro 2017

SIV 05/2017 - IDRO SIV TEČAJ IZ PERSPEKTIVE JEDNOG PILOTA BEZ DOZVOLE KOJI JE PRI KRAJU STJECANJA UVIJETA ZA POLAGANJE ISPITA

Polaznik sam tečaja za stjecanje pilotske dozvole za upravljanje parajedrilicom u generaciji 2015. no još nisam skupio sve letove kao uvijet za polaganje ispita, ali PJK Zagreb čiji sam član omogućio mi je svojom organizacijom i financijskom subvencijom sudjelovanje na SIV tečaju.

SIV (Simulation d'incident en vol) je ustvari simulacija opasnih situacija u zraku. Tečaj u kojem sam sudjelovao održao se od 24. do 28. svibnja na jezeru Idro u Italiji, a tečaj je vodio instruktor Klemen Sovan nekadašnji slovenski pilot u disciplini acro paraglidinga.

Sam tečaj započeo je 24.05. u 13:30 predavanjem u kojem smo se odmah upoznali sa opasnim situacijama koje ćemo inducirati u zraku te manevrima kojima ćemo te opasne situacije ispraviti. Od samog početka tečaj je krenuo vrlo konkretno i dinamično, te smo ubrzo nakon teoretskih uputstava i video snimaka manevre počeli vježbati na simulatoru. Pred večer prvog dana napravili smo pripremni let kako bismo upoznali start i sletište te mjesto iznad jezera (tzv. box) iznad kojeg ćemo izvoditi manevre, a u kojem bi nas instruktor mogao vidjeti te davati upute na radio stanicu. Instruktor se nalazi na sletištu te vrlo precizno daje upute tokom leta. U boxu se je nalazio i čamac sa spasiteljem koji bi odmah došao do nas u slučaju da smo završili u jezeru.

Drugi dan ujutro krenuli smo na start spremni što ćemo od manevara raditi obzirom da je instruktor pojedinačno sa svakim pilotom dan ranije dogovorio raspored manevara.

Zašto SIV?

Dok ste još uvijek u fazi tečaja i slušate instruktora i ostale iskusne pilote koji pričaju o nesretnim situacijama koje su se događale pojedinim pilotima, nemoguće je a da sebe ne stavite u taj položaj i da se ne zamislite kako biste reagirali u slučaju, bočnog ili frontalnog zaklapanja, kako biste reagirali kada biste upali u termički stup koji vas želi vući gore, a vi ste u panici i želite dolje. Nisam do sada imao opasnih situacija no ipak sam nekad razmišljao da bi se mogle dogoditi i sada znam da bez SIV-a nebih pravilno odreagirao što bi mi možda ugrozilo zdravlje ili život. Pilot je jedini faktor u izazivanju nesreća, a ovaj tečaj sigurno pridonosi izbjegavanju istih.

Obzirom da se SIV radi u kontroliranim uvijetima važan je jer vam omogućuje spoznaju opasne situacije, ponašanje krila, a i vaše osobno ponašanje, stječete iskustvo koje će vam sigurno omogućiti da ostanete trezveni, koncentrirani i da znate kako ispraviti opasnu situaciju. SIV vas uči da svaku situaciju u zraku možete riješiti držeći se protokola u izvršavanju manevra ispravljanja krila u normalno letivo tijelo.

Nakon završenog tečaja osjećam se sigurniji u sebe, svoje krilo i siguran sam da neću paničariti u opasnoj situaciji nego pristupiti ispravljanju krila.

Imam neopisivu potrebu zahvaliti se klubu koji mi je svojom organizacijom i financijskom subvencijom omogućio sudjelovanje na tečaju, te svim članovima koji zajedno svojim članarinama podupiru ovakav napredak svim pilotima. Ovaj klub je pokazao svoj smisao te svakako pridonosi razvoju parajedriličarstva i daje punu podršku pilotima u njihovom napretku.

Hvala mojim klupskim prijateljima sudionicima tečaja Inji, Bernardici, Željku, Josipu i slovenskim kolegama Tomažu, Andrei, Lari, Sandri i Borisu na nezaboravnim trenucima koje smo djelili na tečaju pomažući jedni drugima i djeleći svoja iskustva i opažanja.

Klemen Sovan, Alen Cizej, Peter Urbanec i Špela Vičić, hvala vam što ste nam svojom besprijekornom oragnizacijom omogućili realizaciju ovog tečaja i da ste nas svojim znanjem, iskustvom i strpljenjem učinili boljim pilotima. Svojim pozitivnim emocijama koje ste prenjeli na nas učinili ste ovaj tečaj ujedno i jednim aktivnim odmorom koji je u nama ostavio samo lijepa sjećanja.

Marko Novak