pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Izvještaj- Subota 28.01.12. Jap

Motivacija

Iako je vrijeme bilo idealno za letenje, morali smo se strpjeti (mi, školarci) sat-dva dok svoje nisu odradili kandidati za pilotsku dozvolu. Na našu i njihovu žalost, četvero ih je zbog ne baš najbolje izvedbe slijetanja (3) ili starta (1) moralo na drugi pokušaj pred komisijom. Ipak, u reprizi sve je prošlo glatko tako da smo od vikenda bogatiji za 12 pilota i 3 pilotice, stjuardese, ili kako se već kaže ženski pilot.

Od navedenih u prethodnom stavku, čak petero je iz našeg kluba. Čestitamo svima a školarcima neka ovo bude poticaj i motivacija za daljnje treninge.

Pouka

Pouka dana bi bila: „Gledaj kud letiš!“. To nas je u praksi naučio letač s 8 godina iskustva čije ime radi zaštite osobnog digniteta nećemo reći. Recimo samo da su stabla izbjegla veću štetu ali Šteta nije izbjegao stabla. Zabavljajući se prčkanjem oko sjedala zaletio se ravno u Japetić, na sreću tek stotinjak metara od starta, tako da nije bilo problema s njegovim lociranjem i logistikom prekobrojne spasilačke misije. Iako to u početku nije izgledalo kao vjerojatan scenarij, krilo je nakon sat vremena veranja, piljenja i natezanja spušteno s 10-15 metara visine bez ikakvih oštećenja i ponovno ponosno poletjelo još istog dana.

Moral

Osim za letenje, treba imati i opremu za padanje. Ne mislim pri tom na rezervu već sve one drangulije koje smo na školi vidjeli kao "dodatnu“ opremu u sjedalu: uže, nož, lampa, novci, mala pila... Komentar je tada uglavnom bio: "Ma, da, još i to da nosim!". I, eto ga, dođe vrijeme, prije nego su se mnogi nadali, da nešto takvo zatreba a najbliži konop (konop je nešto slično štriku i užetu samo malo kraće) je bio u automobilu na sletištu. Ovako po lijepom vremenu to nam je samo dalo dodatnog vremena za zadirkivanje zaigranog pilota ali u nekim drugim uvjetima i, ne daj Bože, uz ozljedu dragocjeno vrijeme bi bilo nepotrebno potrošeno. Zato bez onih "gluposti“ sa slike najveći dio vremena jedinu pomoć koju smo mogli pružiti bila je ona moralna.

(Foto smo Riki i Ja)


Drugarski pozdrav...

Ivan Kapovic mag.ing.arch.