pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

DP Hrvatske u preletima, Istra Open 2007

 

PJK ZAGREB ima ponovno državnu prvakinju. Sonja Papeš je nakon godinu dana vratila titulu te je ponovno na tronu hrvatskog parajedrenja u ženskoj konkurenciji.

U klupskoj konkurenciji rezultat ovog prvenstva je osvojeno 2. mjesto.

Ovogodišnje prvenstvo je proteklo u poprilično zahtjevnim uvjetima sa zadacima koji su bili na svjetskoj razini (tekme od 67, 63 i 81 km) kao i cjelokupno natjecanje koje je bilo u planu za jednu od tekmi PWC-a 2008. godine, koju naši Tići iz Buzeta na žalost nisu dobili.

S obzirom da je natjecanje bilo prePWC karaktera okupilo je masu odličnih pilota koji su pokazali svoje umijeće u punome sjaju. Tekme su bile ozbiljne kilometraže u "pravim Istrijanskim" uvjetima tako da su do potpunog izražaja došle karakteristike krila.

U svakoj tekmi po otvaranju starta grupa pilota sa natjecateljskim krilima se izdvojila sa pokojim pratiocem iz grupe "klasificiranih" i kretala se vidno brže prema zadanim točkama.

Nakon nekog vremena ostali bi sami do ulaska u cilj, nakon kojih bi sa kašnjenjem od pola sata pa na više počeli stizati (koji su uspjeli) i piloti ukročenijih letjelica. Kako bi se dočarala nadmoć neklasificiranih krila govori nam podatak da je prvo krilo serijske klase (Advance Omega 7 DHV 2-3) u ukupnom poredku na 19. mjestu, a prvo krilo DHV klasifikacije 2 na 30. mjestu. Kompletni rezultati su dostupni na stranicama KSL-a "TIĆI".

Natjecanje je prošlo sa nekoliko bacanja rezervi, ali bez posljedica tako da je u sigurnosnom dijelu sve proteklo u redu. Ponuda Istre u gastroenološkom smislu je klasično dobra što se ne mora posebno spominjati već probati. Tko nije neka ulovi prvu priliku te se uputi u Istru kako bi je doživio i neće se razočarati.

PJK Zagreb je kao i prošlih godina bio lociran u Roču, no kako nisu svi dani bili letni uspjeli smo obići i neke od egzotičnih Istarskih lokacija na kojima nismo bili prošlih godina. Tako smo bili i u postojbini Istarskih dinosaurusa (nađeni otisci), endemskih vrsta nekih biljaka, kao i prirodnom staništu crnih udovica. Rt Kamenjak je stvarno poseban i isplati ga se vidjeti.

Poanta ovog DP-a kao i letenja generalno je da se iskustvo provedeno u zraku u raznim uvjetima ne može nadoknaditi na druge načine. Letenje bi trebalo biti siguran, lijep i poseban sport tako da nam ne ostaje drugo nego skupljati satnicu, trenirati i družiti se sa drugim letačima kako bi konstantno napredovali u lijepoj našoj, da bi bili konkurentni i izvan njenih granica.

Autor: Ivica Huljek