pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

DP Hrvatske u preletima, Ravna Gora 2003

Otvoreno državno prvenstvo Hrvatske ove godine održalo se u Zagorju od 31.05. do 07.06.2003., na Ravnoj Gori i Ivančici. Vrijeme nas je poslužilo tako da je bilo 6 tekmi koje su se bodovale. Ekipa iz PJK-Zagreb je nastupila u jakom sastavu: Sonja, Neno, Ratko, Veliki i Vlado, od milja zvani "Sonja-i-četiri-pištolja".

Start na Ravnoj Gori je relativno nisko nad okolnim livadama, pa se između dva termička ciklusa nema gdje "držati zubima za zrak". Tako se nakon svakog starta na RG igrala mala igra živaca, jer se trebalo nekako pobrati do prve baze čekajući na termiku uz greben. No većina pilota je bar jednom izgubila tu igru te se našla u Meljanima ili nekom drugom seocu ili kukuruzištu čekajući kamion i gledajući sretnike kako se pobiru u bazu oblaka.

Ivančica je okrenuta na S-SI, i puno viša, tako da ako je i curiona, curi se daleko. Drugi dan je bila upravo takva tekma - uz malo vjetra i zatvoreno nebo, letjeli smo koliko je finesa krila dopuštala (najdalji oko 5 km). No zato nam je to nadoknadio zadnji dan sa odličnim uvjetima za letenje.

Od šest tekmi, dvije su bile na Ivančici i četiri na Ravnoj Gori. Sa Ravne Gore letjelo se nad pitomim ravnicama prema Varaždinu, a sa Ivančice na zapad. Tekme su bile dobro zadane, ali zbog malo blažih uvjeta u cilju je završavalo malo pilota (svega 7). Uz takve uvijete, bezbrojne livade za slijetanje i osiguran prijevoz, letenje je bilo sigurno i zabavno (ako se ne iscuri pod start). Državni prvak je postao Danko, drugi i treći su Habeki - Damir i Mario, pa Perac, Karlo, Žac Vranić, Bruno Stipaničić, Nevio, Ćaleta... Natjecalo se ukupno 36 pilota iz 8 naših klubova, te Makedonci, Slovenci i Madžari.
 Organizatori (Let iz Ivanca) pokazali su se možda i najboljim dijelom natjecanja. Svaki dan okupljanje je bilo pred trgovačkim centrom gdje je bio i cilj. Organizator Mario bi podijelio hranjivu marendu (vegetarijanci su imali posebnu) te bi se vojnim kamionima "bubregolomcima" odvezli na start. Nakon slijetanja i javljanja dispečeru Super-Ercu, isti kamioni bi u najkraćem mogućem vremenu dovezli pilote do njihovih auta i hladnih piva.

 

 

U tako dobrim uvjetima, PJK-Zagreb je osvojio prvo mjesto u ženskoj konkurenciji i treće mjesto ekipno, pri tome se odlično zabavljajući. Obradovalo nas je da smo s tim rezultatom osvojili i treće mjesto u Ligi, jer su se rezultati tekmi s državnog koristili za Ligu.
Autor: Tomislav Veliki