pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

DP Nizozemske i Mađarske u preletima, Tolmin 2003

Otvoreno državno prvenstvo Nizozemske i Mađarske održavalo se od 03-09.08.2003. u Tolminu. Tolmin je gradić na ušću plavkaste Tolminke u smaragdno zelenu rijeku Soču. Kobala (1080m), start iznad Tolmina, jedno je od najpopularnijih startova za zmajare i paraglidere.
Natjecanje je počelo lijepim zadatkom od 74.7 km, race to goal, od Kobale do Kobariškog stola i natrag. Polovica od ukupnog broja pilota završila je u cilju. Od Hrvata su se u cilju našli Bonačić, Ćaleta, Bjondić i Vranić.

 

Drugog natjecateljskog dana prognoza je najavljivala pojačani dnevni razvoj naoblake i mogućnost nevremena pa je zadana brza trka po dolini, od Kobale do Kobarida preko okretnih točaka pa natrag. Ovaj put je čak više od pola pilota bilo u cilju.

Treći dan bio je interesantan. Zadana je trka od 55 km. Na okolnim vrhovima već je dobrano kuhalo kada je start otvoren. Prva grupa je prošla Krn,

 

 

 ali je druga imala problema sa olujnim oblakom koji je zasjeo na vrh. Taj oblak je nesretnog Poljaka povukao na nekoliko tisuća metara, ali je pilot srećom uspio po GPS-u izaći iz njega i sretno se spustiti. Zadatak je prekinut kada su munje i gromovi raspolovili trku, s tim da su oni u prvoj grupi već odmakli i nisu bili u dometu stanice da čuju da je kraj trke, nego su nastavili let po dijelu rute na kojem nije bilo olujnih oblaka. Svi su bili sretni kada su čuli za prekid i sa ušima se uputili na slijetanje. Taj dan popodne padala je tuča veličine oraha.

 

 

Poučeni iskustvom od prethodnog dana, četvrti dan je otkazan zadatak zbog nestabilne atmosfere.

Peti dan je bio lijep i sunčan. Uvjeti su bili složeniji i teži. Organizator je postavio cilj u Drežnici gdje je bio competition office i domjenak za pilote. Duljina trke bila je 39 km, ali samo je jedan pilot (Slovenac) završio u cilju do kojeg se trebalo doći do 15:30. On je ušao u cilj manje od minute do tog vremena.

 

 

Šesti zadatak je bila trka od 102,5 km sa 7 okretnih točaka. Letjelo se do Bovca, a disciplinu je najbrže završio Nikolay Shorokov, koji je bio i ukupni pobjednik natjecanja.

Otvaranje starta za sedmi zadatak čekalo se u nadi da će se uvjeti popraviti. Nebo je bilo zatvoreno i izgledalo je da nikakav prelet neće biti moguć. Uvjeti su bili teški, ali je opet Nikolay Shorokov završio 49 km dug zadatak do Polovnika i nazad. Naš najbolje plasirani bio je Nevio Ladavac sa 37. mjestom.

Autor: Sonja Papeš