pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Dana 10. travnja ljeta Gospodnjega 2010. u organizaciji KSL „Kolibri“ Cvetlin i pokroviteljstvom Hrvatskog Zrakoplovnog Saveza održano je Otvoreno državno prvenstvo Hrvatske u preciznom slijetanju.

Okupljanje u 6:45 na parkiralištu na Remizi donijelo je prvo i na svu sreću jedino razočaranje. Naime crnilo koje se nadvilo nad Zagrebom, a kasnije i prolom oblaka, davalo je jedino sugestiju da je najpametnije otići u bilo koji trgovački centar, opskrbiti se sa čipsom i pivom te u toplini doma pogledati koji dokumentarni film ili neku fantaziju u režiji Stephena Spielberga. No takva sugestija ne vrijedi i za paraglidere. Paraglideri, poznati kao hrabri i lucidni ljudi, odbacuju sve „pametne“ prijedloge, te umjesto prema ugodnoj toplini doma, stišću pedalu gasa i usmjeruju „četverogumne ljubimce“ prema odredištu na Ravnoj Gori.

Na odredištu kao na bojištu u Rusiji. Nikad toliko pikaša i svi „nabrijani“ skinuti skalp prošlogodišnjim prvacima. Samim tim prvenstvo je svojom brojnošću natjecatelja predstavljalo dodatni izazov za organizatore, te pravi test za BRUMM-a i „Žiga trans“. Nakon kratkog uvoda i briefing-a uslijedio je ukrcaj pilota u „oldtimertrans“ (gdje su neki morali pokazati i svoje alpinističko umijeće, ne bi li uhvatili ugodnije mjesto u prijevozu)  i natjecanje je počelo.

Prva serija („Fantomska prijetnja“)
Oni to misle ozbiljno? Da, oni to zbilja misle ozbiljno!!! Izuzetna koncentracija i hladnokrvnost letača iz kluba LET Ivanec. Piloti Mario Habek, Zdravko Jakop i Nikola Kuzmić zaprijetili su čak i „vanzemaljcima sa planete Slovenija“. Ukupno 37 cm, te malo slabiji rezultat Marija Trgoveca (524 cm) dovodi LET Ivanec na prvo mjesto u ekipnom poretku, a pilota Maria Habek na prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Od naših seriju je svojim okom sokolovim sa 27 cm spasio Tomislav Starčević, te uvijek dobar Radoslav Ostermann sa 57 cm. U ekipni zbroj ušli su još i Tomislav Veliki sa «velikih» 262 cm, te Siniša Buvinić sa 286 cm. U ukupnom poretku uvijek vječiti rivali LK Parafreek zaostaje samo za 163 cm. Odlična runda i za KSL „Kolibri“ Cvetlin. Sa ukupnih 391 cm probijaju se ekipno na drugo mjesto.

U ženskoj konkurenciji na prvi pogled nedostižnih 328 cm Sonje Papeš budući da su sve ostale natjecateljice „iscurile“ prije pike.

Druga serija („Imperija uzvraća udarac“)
I to sa stilom! Ako je netko i mislio uzeti prvo mjesto druga serija im nije ostavila više nikakvu nadu. Preciznost našeg ponajboljeg pikaša Radoslava Ostermann došla je do izražaja gdje hladnokrvnošću ubada piku na 15 cm. Isti rezultat ostvario je i naš drugi pikaš, sinjski alkar Bruno Pavić. Kirurškom preciznošću pilot Damjan «The One» Marin, ljut na diskvalifikaciju u prvoj seriji, urezuje ožiljak na udaljenosti od 28 cm. Četvrti rezultat Tomislava Velikog od 50 cm te ukupnih nevjerojatnih 108 cm cementira nam prvo mjesto u drugoj seriji te ukupno prvo mjesto u ekipnom poretku.

Spomenut ćemo još i odličan rezultat Josipa Kneza od 9 cm sa kojim izbija na drugo mjesto u ukupnom poretku, te i nadalje odličnog Marija Habek koji sa 15 cm u drugoj seriji uvjerljivo preuzima vodstvo u pojedinačnoj konkurenciji.

U ženskoj konkurenciji veliki obrat. Jelena Kantoci iz LK Parafreek gađa nevjerojatnih 14 cm te uvjerljivo preuzima vodstvo. Ivana Kusanović sa ubodom na 764 cm približava se polako vodećem dvojcu.

Ujedno je ovom serijom završio i prvi krug Lige. Šteta za Ligu. Ekipno prvo mjesto je izmaklo radi malo lošijeg prvog kruga. No tek je prvi krug i za očekivati je da nas naši pikaši neće iznevjeriti. Uglavnom čestitke svima jer je svaki bod bitan.

Treća serija („Abandon all hope“)
Opet strašna serija naših. Uvijek dobar Radoslav Ostermann sa svojim dosad najboljim rezultatom od 9 cm, alkar Bruno Pavić opet sa «sridom» na 15 cm, Damjan Marin sa opet kirurški urezanih 77 cm te konačno i Davor Aničić sa 201 cm i ukupnih ekipnih 302 cm u trećoj seriji cementiramo prvo mjesto. Poruka svim klubovima – Abandon all hope. Pa zar je netko i mislio drugačije?

U pojedinačnoj konkurenciji borba se zahuktava. Stari državni prvak Radoslav Ostermann nakon ubodenih 9 cm preuzima prvo mjesto zahvaljujući velikom promašaju Maria Habek. Odličan je i dalje Josip Knez sa 110 cm, a u borbu se uključuju i Bruno Pavić sa 15 cm te Zdravko Jakop sa 16 cm. Vrlo dobar je i Izidor Maltarić koji sa 38 cm opasno prijeti prošlogodišnjem državnom prvaku.

U ženskoj konkurenciji Jelena Kantoci sa 835 cm zadržava prvo mjesto, a solidan rezultat bilježi i Ivana Kusanović sa 740 cm.

Četvrta serija („Zatišje pred buru“)
Na Ravnu Goru sramežljivo je i promolilo sunce. Sa pojavom sunca pojavljuju se i novi uvjeti na sletištu te se većina letača ne snalazi u danim uvjetima i podbacuje piku i po nekoliko desetaka metara. U tim uvjetima osim „vanzemaljaca sa planete Slovenija“ vrlo dobro se snalaze naši letači  Radoslav Ostermann sa 125 cm i Bruno Pavić sa 137 cm. Odličan je opet i Izidor Maltarić koji sa najboljim rezultatom od 87 cm ozbiljno kandidira za jednu od medalja. Ekipno smo dalje odlični, te sa rezultatom vrlo dobrog Nenada Cukrov od 363 cm, te Davora Aničić sa od 685 cm. Ekipno prvo mjesto može nam oduzeti samo nekakvo poništenje natjecanja ili slab rezultat u petoj seriji u što nikako nismo vjerovali. Uz Radoslava Ostermanna, Izodora Maltarića šansu za osvajanje državnog prvaka imaju još i Bruno Pavić, Josip Knez te Zdravko Jakop.

Kandidati za medalju Josip Knez te Zdravko Jakop katastrofalno završavaju ovu seriju te iskupljenje čekaju u 5 seriji.

U ženskoj konkurenciji ništa novog. Sve letačice su «pojeli» novi uvjeti na sletištu te nijedna nije uspjela ostvariti rezultat pa je ukupan poredak ostao isti.

Peta serija („Hitchcock-ova drama u završnici“)
Počelo je da ne može gore. Svi smo nestrpljivo iščekivali start prvoga u dosadašnjem poretku Radoslava Ostermanna te potvrdu naslova državnog prvaka. No državni prvak «puknuo» je u najgorem mogućem trenutku. Umjesto da smirenim zadnjim skokom osigura naslov prvaka, preširoko ulazi u školski krug nad sletištem, brzo gubi visinu i potpuno promašuje piku. Što je prolazilo kroz glavu našeg ponajboljeg pikaša u tom trenutku nikada nećemo saznati. Velikodušni poklon otvorio je vrata prvaka ostalim natjecateljima.

Idući na start dolazi Josip Knez koji također puca pod pritiskom te pogađa samo njemu znani piku na livadi 50-tak metara od prave pike. Nesreća za Kneza, sreća za Ostermanna koji je i dalje Prvak Hrvatske. No na startu su ostala još dvojica pikaša koji ga mogu ugroziti. Nestrpljivo se očekuje let broja 19 Brune Pavića. Potrebno je pogoditi manje od 39 cm za naslov prvaka Hrvatske. Tenzija je još veća budući da se radi o otimanju krune klupskom prijatelju i rivalu. Pažljivo se gledaju brojevi… 16… 17… 18… 20… 21…, no nikako 19. Krajičkom oka uspijevamo razaznati Airwave jedinicu kako se odljepljuje sa starta i polagano klizi niz zrak prema piki. Polagani dolazak nad piku… kočenje… udar… i semafor pokazuje 10 cm. I više nego dovoljno za naslov prvaka!! U zraku se prolomilo: «Imamo novog državnog prvaka!!!»… No slavlje kratko traje budući da se na sugestiju «gledatelja» i jednog suca rezultat prepravlja na 53 cm. Nedovoljno za prvo mjesto… No ostaje ipak sumnja koju nažalost ne možemo rasvijetliti.

Ostao je još nastup Zdravka Jakopa koji je također piku potražio na jednoj od obližnjih livada. Prijedlog je da se na sljedećem natjecanju kao nagrada ponude usluge kakvog optičkog centra za provjeru vida.

Ekipno uz Brunu Pavića je prvake u zadnjoj rudni spasio i odličan nastup naših XC letača, Sonje Papeš koja je sa fantastičnih 129 cm osvojila prvo mjesto u ženskoj konkurenciji, te Damjana Marina sa ubodenih 457 cm. Naravno zahvala i Tomislavu Starčeviću za 302 cm u zadnjoj seriji te ukupnih 941 cm u petoj seriji te potvrda ekipnog naslova prvaka Hrvatske.
Zajedničkim snagama 13 natjecatelja ponovno smo uvjerljivo osvojili klupski prvo mjesto, te članovi našeg kluba osvajaju prva mjesta kako u muškoj, tako i u ženskoj konkrenciji.

Ekipno:

1. PJK Zagreb
2. LK Parafreek
3. KSL „Kolibri“ Cvetlin

Pojedinačno muški:

1. Radoslav Ostermann (PJK Zagreb) 
2. Bruno Pavic (PJK Zagreb)
3. Izidor Maltarić (KSL „Kolibri“ Cvetlin)

Pojedinačno ženski:

1. Sonja Papeš (PJK Zagreb)
2. Jelena Kantoci (LK Parafreek) 
3. Ivana Kusanović (PJK Zagreb)

Ostali natjecatelji iz kluba PJK Zagreb doprinijeli su klupskom rezultatu i omogućili da potvrdimo svoje prvo mjesto. Rezultati: Damjan Marin (9.mjesto), Nenad Cukrov (12.mjesto), Tomislav Veliki (13.mjesto), Tomislav Starčević (15. mjesto), Davor Aničić (25.mjesto), Ivica Huljek (28.mjesto), Siniša Buvinić (29.mjesto), Mario Perković (34.mjesto), Zvonimir Vlah (36.mjesto).

Pogledajte što je zabilježilo oko naših fotoreportera Markonija i Berislava.


Autor: Berislav Mijić