pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Na letjelištu Bjelopolje, naš pilot Mario Šivak završio je svoje letenje na drvetu u minski opasnom terenu. Zahvaljujući brzom djelovanju kolege letača, ujedno i člana GSS-a Mario je izvučen s tog terena pomoću helikoptera.

Donosimo vam Mariov opis događaja:
„Prekrasan sunčan i vjetrovit dan namamili su više od 50 letača iz raznih krajeva lijepe naše. Dobro je držalo i moglo se dugo ostati u zraku. Držalo je ispred, iznad i na grebenu - prvi put da nisam pratio druge pilote već sam ostajao u zraku gdje nije bilo gužve. Nakon otprilike 1h ugodnog letenja uputio sam se prema grebenu i vidio kako bolji letači teško probijaju no izlaze. Okrenuo sam se malo preblizu grebenu i shvatio što sam napravio: počelo me polako i stabilno vraćati prema samom vrhu grebena i nisam stigao nagaziti speed. Pustio se da me lagano nosi vjetar unatraške i bočno te nakon nekoliko trenutaka ušao između 3 drveta cca 5mv i tako ostao visiti 10 cm od zemlje nagnut prema naprijed. Shvatio sam da se ne mogu na ništa oslonit, kako bi se oslobodio svih veza, te da se veze neće otkopčati dok su napete. Privukao sam se bliže drvetu, oslonio se i uspio osloboditi prvo nožne veze a zatim sve ostalo.

Ubrzo zove kolega Bruno kojem se ovom prilikom još jednom zahvaljujem na cjelokupnoj organizaciji i brizi koju je organizirao kao pravi profesionalac. Javio mi je da se ne mičem sa mjesta jer je područje sumnjivo glede mina, te da čekam helikopter koji će me izvući. Našao sam mjesto nekih 20m dalje sa kojeg će me helikopter sigurno pokupiti. Žao mi je što sam prekinuo letenje ostalim pilotima zbog trenutka nepažnje i neregistriranja teškog izlaska sa grebena!? Tek kad me je počelo vraćati shvatio sam kako su polagano izlazili iskusniji piloti sa brzim krilima. Da se nisam našao na sumnjivom terenu skinuo bi krilo i vratio se pješke natrag do ceste. Ovim putem bi se htio zahvaliti još jednom GSS-u koji je u rekordnom vremenu odradio profesionalno posao, svi znamo da volontiraju izlažući život zbog nečije nepromišljenosti i nepažnje.“

Interpretacija događaja učenice Mihaela, 7 razred, OŠ Voltino