pjklogoblue1

Radoslav Ostermann, predsjednik 

+385958256101

 

Sonja Papeš, tajnica

+385915155421

 

info@pjk-zagreb.hr

TRNJANSKA CESTA 128

ZAGREB

Škola letenja

Nova sezona školovanja počinje predavanjem koje će se zbog velikog intersa održati u dva termina, i to: 22.2.2018. u 20:00, te 23.2.2018. isto tako s početkom u 20:00 u obučnom centru na adresi ul. Kneza Mislava 11/2 u Zagrebu, kojom prilikom će biti održano uvodno predavanje na kojem ćete od nastavnika parajedrenja Obučnog centra dobiti sve potrebne informacije o odvijanju tečaja.

Tečaj se izvodi u suradnji s Obučnim centrom Parafreek.

 

Napomena: prijava u školu nije obvezujuća!

Tečaj se sastoji od teoretskog dijela: 10 predavanja po cca 2h i praktičnog dijela: izvođenja letova. Praktični dio podijeljen je u 2 faze: 1) 30-tak školskih letova sa školskih terena visinske razlike do 150m i 2) 60-tak visinskih letova s terena viših od 300m. Tečaj obuhvaća osposobljavanje polaznika sve do stjecanja dozvole za pilota parajedrilice, u maksimalnom trajanju do 2 godine. Tečaj se izvodi u suradnji s Obučnim centrom Parafreek.

2. Ima li smisla baviti se paraglidingom ako nemam novaca za nabaviti vlastitu opremu?

U sklopu tečaja osigurana je sva potrebna oprema. Nitko ne kupuje opremu prije početka tečaja, nego o tome razmišlja tijekom tečaja kako se upoznaje sa sportom i opremom. Nakon završetka tečaja i stjecanja pilotske dozvole svakako je potrebno nabaviti vlastitu opremu za ozbiljnije bavljenje paraglidingom.

3. Koliko košta oprema za paragliding?

Za sam početak nema potrebe kupovati novu opremu. Svi mi u klubu, bez iznimke, smo počeli letjeti s rabljenom opremom i tek kasnije kada smo shvatili što želimo od letenja kupovali smo opremu koja nam odgovara. Za početak odgovarajuća rabljena oprema može se nabaviti za 1.000 eura. Kompletna nova oprema je mnogo skuplja, košta i do 4.000 eura.

4. Što sve spada u opremu?

Za početak potrebno je imati: 1) krilo, 2) sjedalicu za letenje, 3) kacigu, 4) rezervni padobran. Kasnije se nabavljaju npr. variometar, gps, radio stanica, letački kombinezon, rukavice i ostale sitnice koje vesele svakog letača.

5. Koji su uvjeti za pohađanje tečaja?

Zakonski uvjeti su minimalno 15 godina starosti, i potrebno je obaviti propisani liječnički pregled do 1. visinskog leta. Od polaznika tečaja očekuje se ozbiljan pristup tečaju, uspješno polaganje ispita za pilotsku dozvolu, kao i želja da se paraglidingom nastavi baviti i nakon završetka tečaja ukoliko mu se cijela priča svidi.

6. Koliko košta tečaj i što ja za to dobivam?

Cijena tečaja za 2017./18. godinu bit će formirana u toku mjeseca kolovoza 2017.g. i objavljena na našoj web stranici. Cijena uključuje pripremu polaznika tečaja sve do stjecanja dozvole za pilota parajedrilice. Također uključuje liječnički pregled i klupsku članarinu za godinu upisa i sljedeću godinu. Tečaj je moguće platiti u ratama.

7. Koliko je paragliding fizički naporan i koliko je teška oprema?

Paragliding kao sport nije fizički naporan. Naporan je otprilike koliko i vožnja automobila - zahtjeva određenu koncentraciju. Najveći napor sastoji se u tome da se oprema koja je složena u ruksaku iz prtljažnika auta donese do poletišta, najčešće udaljenog do 100m. Kompletna oprema teška je oko 20 kg, dok je školska oprema znatno lakša.

8. Koliko se žena bavi paraglidingom?

Na cca 10 muških pilota, dolazi jedna djevojka odnosno žena. Nema posebnih razloga zbog kojih bi paragliding bio nezgodan za žene. Jednostavno muški općenito više naginju bavljenju sportom, pa se to preslikava i na paragliding.

9. Da li se paraglidingom bave samo neki frikovi ili ima i običnih, jednostavnih ljudi u tom sportu?

Uglavnom je ekipa normalna. Kod nas u Parajedriličarskom klubu Zagreb svi smo više-manje jednostavni i skromni, nema nikakvih prevelikih frikova, luđaka i sl. Ima nas mlađih, starijih, ima i dosta djevojaka u klubu. Zajedno idemo na letenja, dobra smo ekipa i izvan letenja.

10. Može li se letjeti u tandemu zajedno s iskusnim pilotom prije tečaja?

U klubu imamo tandem, ali u praksi dečki koji ga lete imaju malo vremena, pa nije baš sigurno da će biti prilike odletjeti u tandemu prije tečaja. Ako bude prilike, naravno, zašto ne. U sklopu tečaja predviđen je i let tandem parajedrilicom s instruktorom.

11. Koja mjesta mogu pogledati na webu i saznati još poneku informaciju o paraglidingu?

Paragliding web stranica ima puno. Portal www.paragliding.hr je centralno mjesto s mnogo informacija i linkova za dalje. Postoji i forum slobodno-letačke zajednice http://hpgf.org/ na kojoj je gotovo 100% postova vezano uz paragliding.

12. Gdje se sve može letjeti u HR?

Popis svih letjelišta može se vidjeti na mnogim pg web stranicama, npr. www.paragliding.hr. Praktično gledano za nas koji živimo u Zagrebu, potrebno je sjesti u auto i voziti se od 1h do 2h do pravog terena za letenje, školski tereni su bliže.

13. Kome se javiti?

Jednostavno ispunite formu za prijavu. Prije samog početka škole pozvat ćemo vas na informativni sastanak našeg kluba.